Főoldal / Aktuális híreink /
Állásra jelentkezel? 5+1 dolog, amire jó, ha figyelsz!

Állásra jelentkezel? 5+1 dolog, amire jó, ha figyelsz!

Általános olvasási idő: 3 perc

Sok-sok részlet árulkodhat arról, hogy vajon kellően korrekt, normális álláshirdetésre jelentkezel-e? Összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelni, mielőtt még (vagy miközben már) a pályázásnál tartanál!

Sok-sok részlet árulkodhat arról, hogy vajon kellően korrekt, normális álláshirdetésre jelentkezel-e? Összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelni, mielőtt még (vagy miközben már) a pályázásnál tartanál!

Az álláskeresés ma egyszerre nehéz és könnyű, így érdemes alaposan tájékozódni az elköteleződés előtt. Könnyű, mert nagyon széles a kínálat, ma mindenki tud dolgozni, aki valóban szeretne. Nehéz, különösen fizikai munkák esetén, mert bőven akad hamis ígéretekkel kecsegtető állásajánlat is a piacon.

Mire figyelj, mielőtt jelentkezel? Cikkünkben megtalálod a válaszokat.

Konkrétumok

Szinte semmi sem gyanúsabb annál, mint amikor alig árul el bármilyen konkrétumot az álláshirdetés szövege. Akár már első pillantásnál feltűnő lehet, hogy hiányosak az információk, például nincs ott a munkavégzés helyszíne, a pozíció pontos megnevezése vagy annak néhány részlete. Olyan, mintha rébuszokban beszélnének – érdemes fokozottan figyelni, ez a jelenség utalhat ködösítésre!

Ezzel ellentétben megnyugtató és pozitív benyomást kelt, amikor a hirdetés szövege konkrétumokat is elárul: miről szól az adott pozíció, mikortól aktuális a kezdés, milyen elérhetőségeik vannak, és a többi. Fontos részlet a cégnév is: figyelj rá, hogy szerepel-e a hirdetésben! Tehát, minél több konkrét információt osztanak meg, annál biztosabb, hogy korrekt álláshirdetésre jelentkezel.

Rákérdezés

Te is találkoztál már olyan álláshirdetéssel, amiben több pozícióra is kerestek munkaerőt? Az információk emiatt tömörítve, összesítve jelentek meg. Így történik néha a juttatások összefoglalásánál is, majd csalódás érheti a pályázót: ha esetleg az ő pozíciójánál nem a legmagasabb összeg jár. A csalódások és félreértések elkerülése végett fontos mindig rákérdezni mindegyik tételre, hogy az adott pozíció, amire Te jelentkezel, valóban milyen juttatásokat tartalmaz! Így nem érhet meglepetés.

Ráerősítés telefonon

Korrekt álláshirdetésről árulkodik, ha kapcsolatba lépéskor, szóban ugyanazt támasztja alá a hirdető, mint amiket a hirdetésben leírt. Nincsenek csúsztatások, mellébeszélések. Szintén jó pont, amikor rendesen bemutatkoznak a telefonban, tudod egyből, hogy kivel beszélsz, valamint a cég neve is elhangzik.

Ráerősítés személyesen

Ha a fentiek teljesültek, jó nyomon jársz, ám ezek után is figyelni kell, hogy személyesen, tehát az interjún is arra erősítenek-e rá, mint amit addig írásban és telefonon tapasztaltál. Itt fontos megjegyezni, hogy ha van rá lehetőséged, mindig érdemes elmenni az interjúra, amikor állást keresel, hiszen nincs benne semmi veszteni való. Gyakorlásnak, tapasztalatnak minimum jó lesz.

Korrekt papírmunka

Ahogy egyre inkább előre haladt a pályázás folyamata, úgy van még néhány részlet, ami a korrektségről tesz tanúbizonyságot. Az egyik ilyen, hogy kapsz-e normális szerződéstervezetet, ami nem egy rövid irka-firka, hanem tartalmaz minden olyan részletet, amit szóban is megbeszéltetek? A másik, hogy kapsz-e adatvédelmi tájékoztatást, munkaköri leírást, esetleg más dokumentumot? Ha igen, vélhetően jó helyen vagy.

+1 Jó helyen jársz, de ehhez Te is kellesz!

Ha mind az öt dolog teljesül, akkor jó eséllyel nem kell attól félned, hogy mellé fogsz vagy, hogy becsapás áldozata leszel. Járj tehát nyitott szemmel, keresd mindig a konkrétumokat, a lehetőségeket a rákérdezésre és a telefonon, illetve személyesen történő ráerősítésekre. Olvasd át jól a papírokat, és győződj meg arról, hogy ami szóban elhangzott, az le is legyen írva. Hiszen tudod, a szó elszáll, az írás megmarad! Fontos persze az is, hogy Neked is reális elképzeléseid legyenek a munkával kapcsolatban, hiszen a Te hozzáállásod is kell ahhoz, hogy jó munkahelyed legyen. Igaz ez például a szállásigényekre is: lásd tisztán, hogy mit tud nyújtani a cég és ne olyan helyről álmodozz, amit Te magad sem tudnál magadnak biztosítani! – itt megbeszéltük, hogy még átgondolod.

Állást keres? Jelentkezzen!

Kérjük, adja meg adatait űrlapunk segítségével!

Engedélyezett formátumok: .pdf, .doc, .docx
Biztonsági kód

Olvasson bele további cikkeinkbe

2024. 05. 16.

CO-hegesztő

Mezőgazdasági járműveket gyártó multinacionális partnerünk számára keresünk CO-hegesztő munkatársat hegesztő végzettséggel, szakmai tapasztalattal, azonnali kezdéssel, ingyenes...

2024. 05. 16.

Porfestő

Mezőgazdasági járműveket gyártó multinacionális partnerünk számára keresünk porfestő munkatársat releváns végzettséggel, szakmai tapasztalattal, azonnali kezdéssel, ingyenes...

2024. 05. 16.

Összeszerelő operátor

Mezőgazdasági járműveket gyártó multinacionális partnerünk számára keresünk jó műszaki beállítottsággal rendelkező összeszerelő operátorokat azonnali kezdéssel, ingyenes...