Főoldal / Aktuális híreink /
Munkaerő-kölcsönző cég: nem mindegy, melyiket választod!

Munkaerő-kölcsönző cég: nem mindegy, melyiket választod!

A munkaerő-kölcsönző cég mint partnerségi opció általában akkor merül fel egy vállalat részéről, amikor munkaerőigénye hirtelen növekszik meg, azaz egyszerre 30-50, vagy akár még több munkavállalóra van szüksége.

Magyarországon 2019 augusztusában 180-200 ezer ember dolgozott kölcsönzött munkavállalóként. Ez nem kevesebb, mint az összes foglalkoztatott 4,2-4,4 százaléka. Látjuk tehát, hogy egyre több - jellemzően kékgalléros munkaerőt kereső - vállalatnak jut eszébe a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás igénybevétele.

Ugyanakkor a kölcsönzőcégek  közti döntés cseppet sem könnyű, így nem árt alaposan körüljárni a témát és jól megfontoltan választani. Milyen előnyei vannak egy partnerségnek az iparvállalatok számára? Mire érdemes figyelni, mit kell mérlegelni, hogy informált döntést hozhassunk? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.

Mit is jelent egy munkaerő-kölcsönző céggel kötött partnerség?

A nemzetközi tendenciák szerint a rugalmasságból adódó előnyök miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma, vagyis a munkaerő-kölcsönzés. De mit is takar a fogalom pontosan?

Röviden összefoglalva egy olyan háromoldalú, munkavégzésre irányuló jogviszonyról van szó, amelyben a munkavállaló egy kölcsönbeadó céggel munkaszerződést köt azzal a céllal, hogy egy vagy több harmadik félnél (kölcsönbevevőnél) végezzen munkát. A munkaerő-kölcsönző cég a vele munkaviszonyban álló munkavállalót munkavégzés céljából - legfeljebb 5 évig terjedő időtartamra - átengedi a kölcsönbevevőnek ellenérték fejében.

Mik a munkaerő-kölcsönzés előnyei vállalati oldalról?

Ez a foglalkoztatási forma elsősorban (de nem kizárólagosan) a több száz fős cégek körében népszerű, amelyeknek évről évre magasabbak a dolgozók létszámának feltöltéséhez és megtartásához szükséges HR és egyéb adminisztrációs költségei. Ezeknek a cégeknek egyre inkább megéri közvetítőket/kölcsönzőket alkalmazni. Komparatív költségelőnyt érhetnek el, hiszen a közvetítők nagy mennyiségben, olcsóbban hirdethetnek. Emellett helyi irodáikban folyamatosan választják ki a munkavállalókat, adatbázisaik pedig lényegesen nagyobbak, mint az ügyfeleiké. Egyszóval a cég mentesül a toborzás-kiválasztás, a fluktuációkezelés, a ki- és beléptetéssel járó procedúrák és a további adminisztrációs, munkaügyi, illetve pénzügyi terhek nyűgjei alól.

Sőt, munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés további anyagi előnyökkel is jár. A kölcsönzött munkaerő bére és a kölcsönzési díj ugyanis leírható költségként jelenik meg a munkaadó számára.

Mik a munkaerő-kölcsönzés előnyei vállalati oldalról?

Mi történik azonban, ha a kölcsönzött munkavállaló a kölcsönzési idő során alkalmasnak bizonyul hosszú távú együttműködésre is? Nos, erre is van megoldás. Ugyan a kölcsönzés során a foglalkoztatás maximális időtartama 5 év, van rá lehetőség, hogy az adott vállalat átvegye a munkavállalót a saját állományába, amennyiben hosszabb távon is foglalkoztatni kívánja.

A munkavállalónak is megéri?

Természetesen munkavállalói oldalról is megéri munkaerő-kölcsönző cég szolgáltatásainak az igénybevétele, ha az álláskereső gyorsan és egyszerűen szeretne munkát találni. Mivel egy ilyen cég több foglalkoztatóval is kapcsolatban áll, naprakész, változatos állásajánlatokat tud felkínálni az álláskeresőknek, akik vele szerződve megbízható, törvényeknek megfelelő munkaviszonyt létesíthetnek. Továbbá segíthet a leendő munkavállalónak az utaztatásban, az elszállásolásban és egyéb felmerülő problémák megoldásában. Látjuk tehát, hogy a lehetőség mindkét fél számára win-win szituációt teremt. Hol van akkor a probléma?

Munkaerő-kölcsönző cég: nem mindegy, kivel szerződsz

Amennyiben munkaadóként szerződést szeretnénk kötni egy munkaerő-kölcsönző céggel, bizonyos dolgokra érdemes figyelni. Jóllehet A munka törvénykönyve (Mt.) védi a felek érdekeit, ez speciális eset, ahol a kölcsönbevevőnek, a kölcsönbeadónak és a munkavállalónak is tisztában kell lenniük az eltérő feltételekkel. Ismerniük kell a vonatkozó jogszabályokat, pontosan tudniuk kell, hogy a munkaszerződés aláírásakor mit vállalnak.

Munkaerő-kölcsönző cég: nem mindegy, kivel szerződsz

Érdemes tudni például, hogy egy munkaerő-kölcsönző cég csak engedéllyel adhat bérbe munkavállalókat és köteles minden esetben 100%-os pontossággal bejelenteni őket a hatóságok felé. Továbbá fizetnie kell utánuk az adókat és egyéb járulékokat is. Ezt kijátszva sok cég nem, vagy félig jelenti be az alkalmazottait, piaci előnyre szert téve. Egy váratlan ellenőrzés esetében azonban ilyenkor nemcsak a kölcsönbeadó cég, de a kölcsönbevevő is jelentős büntetésre számíthat, amennyiben nem tudja igazolni, hogy törvényesen, a munkaszerződésben meghatározottaknak megfelelően van foglalkoztatva az alkalmazott. A kölcsönbevevő is perelhető tehát, ha időnként nem ellenőrzi, hogy a munkaerő-kölcsönző cég korrektül jár-e el. Hogy megelőzzük az ilyen eseteket, kölcsönbevevő cégként kérhetjük a munkaszerződés másolatát, a bejelentési igazolásokat, sőt alkalmanként akár a bérjegyzéket is, hogy lássuk, a munkaerő-kölcsönző cég tényleg felvette-e a dolgozót és korrektül alkalmazza-e.

Mikor tilos a munkavállaló kölcsönzése?

Érdemes tudni, hogy a munkaerő-kölcsönzésre   különös jogszabályok vonatkoznak. Hiába döntöttük el például, hogy mindenképpen munkaerő-kölcsönző cég segítségére van szükségünk, tudnunk kell, hogy bizonyos esetekben nem kölcsönözhetünk munkavállalót. Ilyen például a jogszabály által meghatározott tilalomba ütköző munkavégzés vagy a sztrájkban részt vevő munkavállaló helyettesítése.

Hogyan oszlanak meg a jogok és a kötelezettségek?

A munkáltatót megillető jogok és kötelezettségek megoszlanak a munkaerő-kölcsönző cég és a munkáltató, vagyis a kölcsönbevevő között.

A bérek kifizetése és az ezzel járó adóterhek, járulékok befizetése a kölcsönbeadó hatáskörébe tartozik, ahogy az adminisztráció is. A munkaszerződés is a kölcsönbeadó cég és a munkavállaló között jön létre. Arról azonban már a kölcsönbevevő dönt, hogy miképp osztja be a munkavállaló idejét, mikor adja ki a szabadságot, valamint a betanításért és az eszközök, munkaruhák biztosításáért is ő a felelős. Ezenfelül a kölcsönbevevő bármikor jelezheti azt is a kölcsönbeadónak, hogy nem kívánja tovább alkalmazni a munkavállalót. Döntését a legtöbb esetben indokolnia sem kell.

A béren kívüli juttatások kiutalása viszont már bonyolultabb kérdés. Szem előtt kell tartanunk az egyenlő bánásmód elvét. Ez azt jelenti, hogy egy adott munkakörben eltöltött idő után, azonos munkakörben, azonos szaktudású embereket egységes bérek, egységes juttatások illetnek meg.

Hogyan oszlanak meg a jogok és a kötelezettségek?

Gyors reakció a piaci változásokra munkaerő-kölcsönző cég segítségével

Mit tehet a kölcsönbevevő, ha a munkavállalói létszámot drasztikusan módosítania kell?

Kölcsönbevevőként gyorsan és költséghatékonyan reagálhatunk a piaci változásokra. A keresleti változásoknak megfelelően gyorsan le lehet építeni akár nagyobb létszámot is. Érdemes tudni viszont, hogy felmondani csak a munkaerő-kölcsönző cégnek van joga. A kölcsönbevevő cég részéről elég, ha jelezzük, nem kívánjuk tovább alkalmazni a munkavállalót. A kölcsönzőcég is hivatkozhat ugyanerre a felmondásnál.

Érdemes tudni továbbá, hogy az Mt.-ben a normál munkaszerződéseknél rögzített szerződési kötelezettségek időtartamának fele érvényes a munkaerő-kölcsönzésnél. Így kölcsönzés esetében - a próbaidő leteltét követően - a felmondási idő csupán 15 nap. Erre az időszakra járó munkabért természetesen ki kell fizetnünk, de ha a kölcsönbeadó cég el tudja helyezni a dolgozót más kölcsönbevevőnél, akkor ettől a költségtől is mentesülhetünk.

Azonban mi a helyzet akkor, ha a munkavállaló egyik pillanatról a másikra kilép vagy csak egyszerűen felszívódik? Nos, ilyenkor minden esetben a kölcsönbeadó feladata az új munkatárs felkutatása a pótlásra.

Mit tehetünk a felmondások csökkentése érdekében?

Természetesen mindhárom fél érdeke a szerződésben foglaltak szerinti sikeres együttműködés. Ezért érdemes már az elején alaposan megfontolni, kit veszünk fel az adott pozícióra. De van erre lehetőség kölcsönzés során? Természetesen! A munkaerő-toborzás ugyanis itt is ugyanúgy zajlik, mint a fejvadász cégeknél: a beküldött önéletrajzok alapján végzett előszűrést követik a személyes interjúk. Az ügyfélhez általában több, a meghirdetett pozícióra alkalmas jelentkezőt küld (vagy kísér el) a munkaerő-kölcsönző cég. Ezeket a jelölteket lehetőségünk van tovább interjúztatni, így már az elején alaposan megismerhetjük a potenciális kollégát/kollégákat.

Mit tehetünk a felmondások csökkentése érdekében?

Munkaerő-kölcsönző cég, amelyben megbízhatsz  - gondold meg jól, kivel kötsz szerződést

Függetlenül attól, hogy csak egy projektre, egy szezonra vagy akár hosszabb időre van szükséged munkaerőre, egy kiterjedt kapcsolatrendszerrel, korrekt piaci magatartással és több éves tapasztalattal rendelkező munkaerő-kölcsönző cég kiváló megoldást jelenthet.

Munkaerő-kölcsönző cég, amelyben megbízhatsz  - gondold meg jól, kivel kötsz szerződést

Az alábbiakra azonban mindenképp érdemes odafigyelni, mielőtt döntesz:

  • Ellenőrizd, hogy az adott kölcsönzőcég nyilvántartásba került-e az illetékes munkaügyi központnál.
  • Ellenőrizd le a kölcsönzőcég referenciáit.
  • Vizsgáld meg a cég adósbesorolását és ellenőrizd, hogy szerepel-e a cég a köztartozásmentes adatbázisban.
  • Ellenőrizd, hogy rendelkezik-e a cég irodával.
  • Az együttműködés megkezdése után kérd el a kölcsönzött munkavállalóid bejelentését igazoló dokumentum másolatát, vagy ezen felül akár a munkaszerződésük másolatát is.

Ne feledd: egy jól megválasztott munkaerő-kölcsönző cég nemcsak rengeteg terhet vehet le a válladról, de a költséghatékony, rugalmas és eredményes munkaerő-gazdálkodás egyik leghatékonyabb eszköze is lehet a vállalat életében.

Indulhatunk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most, és egyeztessünk a részletekről!

Biztonsági kód
Inkább telefonálok0036203991508